De liefde voor Mozart (door: Heinz Oberdorfer)

Toen wij in 1976 als beginnend kwartet besloten aan het Strijkkwartet Concours in Rome deel te nemen, hebben wij ons aangemeld als Mozart Quartet’. Dit was geenszins uit arrogantie of pretentie, maar uit liefde en bewondering voor deze buitengewone componist. Toen wij ontdekten dat zelfs het beroemde Amadeus Kwartet niet de achternaam heeft willen gebruiken uit respect voor deze grootmeester, hebben wij ons snel bedacht…newsUiteindelijk maakten we onszelf bekend onder de naam Orlando Quartet, naar de Vlaamse componist Orlando di Lasso, maar Mozart bleef voor altijd onze grote liefde. In de loop der tijd speelden wij alle strijkkwartetten (op een aantal vroege na), alle kwartetten met blazers, met piano én de zes strijkkwintetten.

Het was elke keer feest, en dat zal het ook iedere keer weer worden…

De zes strijkkwintetten van Mozart, waarvan één op CD/DVD te koop is via deze website, zijn ontstaan in een volkomen organische vorm en thematische verwerking van de muziek. Tijdens het componeren van deze kwintetten had Mozart zich “de nieuwe manier van componeren” eigen gemaakt, die collega Haydn met zijn opus 33 strijkkwartetten had gepubliceerd. De volledige incubatie van deze techniek geven de zes werken een bovenaardse uitstraling.

Onze eerste kennismaking met deze werken resulteerde in liefde op het eerste gezicht; telkens als zich een gelegenheid voordeed om één van deze kwintetten te spelen, gingen we daar met groot enthousiasme op in. Menig grootmeester van het vak kwam ons hiervoor vergezellen: de altisten van het Alban-Berg en Julliard Kwartet, zelfs de primarii van het legendarische Amadeus Kwartet en het Guarneri KwartetNorbert Brainin en Arnold Steinhardt– schoven als altisten bij ons aan.

Het was elke keer feest, en dat zal het ook iedere keer weer worden, wanneer wij de gelegenheid krijgen deze traditie voort te zetten. Zo is uit groot respect en liefde voor de meester de concertserie 2011/2012 ontstaan: alle strijkkwintetten met vijf uitstekende altviolisten, aangevuld met zorgvuldig gekozen kwartetten van Haydn en andere componisten, die door hun karakter en kleur elk concert tot een afgerond geheel laten worden. Maar het grootste feest zal altijd de uitvoering van Mozarts grootse meesterwerken zijn, en wij hopen dat vele muziekliefhebbers met ons “mee komen feesten” en dit ook zo zullen ervaren.